Mencabar betul rasa bila nak masakkan meringue dia nih. Suhu oven memang kene set betul-betul. Tak boleh kacau-kacau atau bukak pintu oven selagi tak cukup 1 jam. Lepas 1 jam baru bleh bukak & cek dah masak ke belum. Bila dah confirm masak pun tak boleh terus keluarkan dari oven. Kang tak pasal-pasal meringue yang bulat gebu tu jadi leper. Hehe..Tunggu la sampai betul-betul sejuk baru keluarkan dari oven.
Lepas dah betul-betul sejuk baru boleh letakkan whiped cream & taburkan secukup rasa buah-buahan segar. Ikut suka la nak letak buah apa. Resepi asal guna berries. Tapi kita ni kan payah sket nak letak berries bagai ni kan. Jadi letak la anggur, kiwi, mangga, strawberry, blueberry. Lagi banyak color buah yang terlibat, lagi menarik la rupa pavlova tu. Bila mata dah kata cantik, mesti mulut nak rasa plak kan. Haaaa.. ngap je la. Saya boleh habiskan 2 potong sekaligus walaupun bende alah ni sebenarnya manis ya ampunnn..
Sila la jamu mata ye.. Kalo nak jamu tekak, bleh la refer kat resepi kat link atas tadi. Kalo malas, order je la ye. Hehee..
Pavlova ni order dari Azrul masa birthday dia October lepas. Azrul jamu kawan-kawan se'lab' dengan pavlova ni.
Pavlova ni request by adik bongsu saya yang stay kat UTM. Kesian kat maksu yang duk hostel, jarang dapat merasa , saya pun buatkan la. Adik bawak balik ke UTM, kawan-kawan pun nak jugak.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan