Kami menyediakan berbagai jenis kuih-muih moden & tradisional
seperti kek, cuppies, bahulu, kuih talam, cookies, roti dan pizza.

Penghantaran percuma untuk kawasan Masai, Seri Alam, Tmn Rinting & Megah Ria,

Bagi kawasan-kawasan lain caj penghantaran adalah seperti di bawah:

1) Pasir Gudang - RM5.00
2) Johor Bahru, Setia Indah & kawasan berhampiran - RM10.00
3) Skudai, Tmn Perling, Ulu Tiram & kawasan berhampiran - RM 15.00
4) Kota Tinggi - RM20.00

Untuk self pick-up, sila ambil di rumah saya atau pick-up point di bawah:
1) Tesco Seri Alam
2) Shell berhadapan AEON Tebrau

Untuk pertanyaan & tempahan sila hubungi:
Tel/sms/WhatsApp: 019-7140779 @ 012-7084779
Facebook: http://www.facebook.com/groups/129925260420414/
Emel: fihas05@yahoo.com.my

22 Jun 2013

Double Indulgencessssssssss

Hik..hik..hik.. banyaknye sssssss..saja letak sebab post ni tentang semua double indulgence yang saya buat sepanjang kewujudannya dalam senarai kek saya. Hehe.

Kadang-kadang saya gelar kek ni 'kek 3 hari'. Nak tau kenapa? Kek ni ambil masa 3 hari untuk betul-betul siap dengan cantik & jayanya. Hahaa. Pelikkan.

Kek ni terdiri daripada 4 komponen utama (macam kimia la pulak..).  White choc mousse, choc mousse, kek span coklat & choc ganache.

White choc mousse  (of course la layer yang color putih tu..) tu lepas  siap diputar tak boleh terus guna. Kene simpan dalam peti ais semalaman. Nak tau kenapa?? Sebab white choc mousse tu memang cair sebab dia menggunakan white choc. Kat situ dah 1 malam.

Pastu prepare pula keknya. Kek span coklat. Kek ni nanti kene belah mendatar untuk dapatkan 4 lapisan. Kadang mencabar tau nak belah kek ni. Takut kalau lapisannya jadi tinggi rendah tak tentu arah. Saya ada kek divider tp macam tak membantu sangat sebab keknya lembut sangat. Kalau guna alat tu kek mudah hancur. Lebih baik potong guna pisau atau benang. Selamat sket.

Lepas kek siap mula la prepare choc moussenye. Beza choc mousse dgn white choc mousse, dia tak payah simpan semalaman dalam peti ais sebab tak cair, boleh terus guna.

Bila ketiga-tiga bende ni dah siap, barulah proses melapis boleh dibuat. Susunan layer dia, kek-white choc-kek-choc mousse-kek-white choc-kek. Proses melayer ni patutnya kene guna loyang springform yang boleh bukak keliling tu. Saya bantai je guna loyang biasa tapi dialas plastik supaya kek &segala mousse tu tak melekat kat tepi loyang.

Lepas siap layer kene simpan lagi semalaman. Esoknya baru la boleh disapu keseluruhan kek dengan baki choc mousse yang tinggal. Lepas sapu choc mousse tu kene simpan lagi sekurang-kurangnya 4 jam dalam peti sejuk. Lepas tu baru la boleh dicurahkan dengan choc ganache. Choc ganache tu pastikan cukup banyak untuk tutup keseluruhan kek. Letakkan kek atas redai & alaskan dengan loyang. Loyang ni untuk menadah semua baki choc ganache yang akan turun melimpah masa kita curah tu.

Haaaaaaa..panjang berjelakan step dia. Untuk resepi sila refer link citarasawan ni ye. Macam biasa, saya malas nak taip. Nak taip entry ni pun berhari-hari. Huhu.. so, jom la cuci mata ye..

Ni order dari staff SSeJB.

Juga order dari staff SSeJB untuk birthday anaknya.

Order hari guru tempoh hariĆ 

Order dari staff SSeJB lagi untuk surprisekan birthday boy.
Tapi birthday boy mc hari tu. Huhu..

Ni order hari ni dari kawan baik masa sekolah dulu untuk birthday suami.
Tapi masuk nama dia skali sebab birthday dia bulan puasa nanti.

Nampak je kecik. Kek ni giant tau, 4kg.
Berjam-jam saya amik masa utk layerkan dia.
Ni pun order dari staff SSeJB, Kak Farah untuk majlis kahwin adiknye. Tahniah ye.

Play safe, saya guna fondant je supaya saya
tak mencacatkan rupa comel kek ni. Haha



Tiada ulasan:

Catat Ulasan